Tähtipuisto

Vaaran laelta avautuu näkymä maailmankaikkeuteen.

Syrjävaaran tähtipuisto on Kokkomäellä.

Kokkomäki on kaukana kaupungeista oleva yksinäinen vaara. Horisontti on suunnasta riippuen 3-45 km päässä. Vaaran avoimelta laelta on erinomaiset näkymät erityisesti pohjoiseen ja länteen. Linnunrata kaartuu yllä ja paljain silmin voi havaita Andromedan galaksin.

Pohjoinen on lähes täydellisesti valosaasteeton suunta. Heikotkin revontulet näkyvät aina kun niitä on ja sää sallii. Luoteessa kajastavat Luikonlahden, Kaavin ja Juankosken valot. Itse Syrjävaaran alueella ei ole hukkavaloa.

Tähtipuisto on auki ympäri vuoden.

Puistoon pääsee Polvijärventieltä (tie 502) Peltolantietä vastapäätä olevalta parkkipaikalta. Parkkipaikan liittymässä on viitta: Tähtipuisto.  Navigaattoriosoite on: Peltolantie, Kaavi.

Parkkipaikalta puistoon johtaa aurausviitoilla merkitty reitti. Matkaa on pari sataa metriä.

Talvella puiston parkkipaikka aurataan, mutta itse puisto on luonnontilassa. Siellä on paksulti lunta. Lumikengät ovat osoittautuneet parhaaksi liikkumavälineeksi.

Tähtipuisto on vaaran laella.

Puistossa on kaksi laavua, tulipaikka, puucee, kaksi kuvauspaikkaa ja kaksi observatorion jalustaa.

Puiston polut on hiekoitettu.

Tulenteko on sallittu tulipaikoilla muulloin paitsi metsäpalovaroituksen aikaan. Laavuilla on puuta, mutta omat sytykkeet on hyvä pitää mukana.

Puuceessä on vanhaan tapaan tarjolla sanomalehtiä, vessapaperit kun mössääntyvät ulkoilmassa. Herkimpien kannattaa tuoda omat paperit.