Missio

Syrjävaara on pimeyden teko.

Maapallon yö on hukkumassa valoon.

Suomessa on enää kolme pientä täysin keinovalosta vapaata läikkää. Yli 70% suomalaisista ei asuinpaikaltaan näe linnunrataa, koska keinovalo peittää sen. Lähes kaikkien muidenkin yötaivas on kirkastunut vähintään kymmenen prosenttia. Keinovalo lisääntyy vuosittain kolmesta kuuteen prosenttia, mikä johtaa siihen, että 27 vuodessa valon määrä vähintään kaksinkertaistuu.

Ajatus pimeätaivaspuistosta ja -keskuksesta syntyi tähtivalokuvausharrastukseni ja omien kokemusteni kautta. Huomasin, että Syrjävaara sijaitsee erityisessä paikassa, suurten kaupunkien valosaastealueiden ulkopuolella vaaran laella, josta on suora valosaasteeton näkymä revontuliovaalille. Kylän alueella ei myöskään ole hukkavaloa, joten taivas alueella on vielä varsin  kirkas.

Katselin lapsena pimeässä taivaanrannassa näkynyttä yksinäistä punaista valoa. Ukko kertoi, että se oli Vuonoksen kaivoksen tornin varoitusvalo. Nykyään kaikkialla taivaanrannassa, pohjoista lukuunottamatta, kajastaa kylien ja kaupunkien valoja. Vielä kaksikymmentä vuotta sitten pakkasöinä Linnunrata kimmelsi punaisen ja sinisen sävyisenä. Nyt värit ovat himmenneet. Yön ja yötaivaan suojelulla on kiire!

Pimeä filosofia, manifesti

Yö kaikissa muodoissaan on sekä tärkeä kokemus että biologinen välttämättömyys. Liiallinen valaistus yöllä tuhoaa tämän välttämättömyyden. Kaikki maapallon pinnalla oleva elämä on kehittynyt luonnollisessa yön ja päivän vaihtelussa. Se ohjaa eliöiden toimintoja. Vuosimiljardien kuluessa se on koodautunut syvälle eliöiden genetiikkaan. Se on keskeinen osa biologisen elämän perustaa. Kun yötä muutetaan, vaikutetaan suoraan kaikkien eliöiden biologisten toimintojen perustaan. 

Liiallisen valon haittavaikutuksista on paljon tutkittua tietoa. Tältä pohjalta luonnollisen yön suojelu tarkoittaa kaiken maanpäällisen elämän ja ihmisen suojelua. Kaikelle elämälle ei voi rakentaa reservaatteja ja suojelualueita, joilla liiallisen ja vääränlaisen keinovalon haittavaikutukset minimoidaan. Itse maapallo on ainoa elämän reservaatti. Siksi luonnollista yötä ja itse elämää on suojeltava kaikkialla. 

Yleensä puhutaan pimeän suojelemisesta. Sen lähtökohtana on näkemys, joka tarkoittaa valosaasteetonta astronomista tähtikirkasta yötä. Tällainen tähtitaivaan suojelu on kuitenkin vain osa pimeän suojelua. Pohjoismaissa yö voi kuitenkin olla pimeä ja täynnä tähtiä vain puolet vuodesta: syys- ja kevätpäiväntasausten välissä talvella. Täällä astronomisen yön suojeleminen on osa-aikaista toimintaa. Silti muinakin vuodenaikoina ja muissakin olosuhteissa on yöluonnollinen yö. Se voi olla kesän ”yötön yö”, jolloin Aurinko ei laske. Se voi olla talven kimmeltävien hankien ja revontulien valaisema yö. Se voi olla syksyinen pilvien tummentama säkkipimeä, jossa maata jalkojen alla tai edes omaa kättään ei näe, vaikka silmät ovat adaptoituneet pimeään. 

Kun tavoitteena on yön suojeleminen, on löydettävä tasapaino erilaisten määritteiden välillä. Ei voi olla niin, että puolet vuodesta yötä ei suojella, tai sitä ei pidetä suojelemisen arvoisena. Ei myöskään voi olla niin, että yön suojeleminen on vain keskisten leveyspiirien asia. Suojelun on koskettava koko planeettaamme. Pohjoisten leveyspiirien yön erityispiirteet kaikkina vuodenaikoina on tunnistettava ja huomioitava suojellessamme omaa pohjoista yötämme. Samalla on huomioitava pohjoisten alueiden luonnon, elämäntavan ja luonnonsuojelun erityispiirteet. Pohjoisen yön ja sen moniulotteisuuden arviointiin on löydettävä sopiva mittapuu, joka huomioi ihmisen lisäksi muutkin eliöt. Tämä on väistämättä kaikkien etu.

Kuinka Syrjävaarassa toimitaan

Syrjävaara haluaa säilyttää luonnollisen yön. Se jakaa tietoa ja pyrkii mahdollistamaan yön tutkimisen ja yöstä nauttimisen.

Syrjävaaran tila on pimeänsuojelualuetta. Se tarkoittaa, että valoja käytetään vain tarpeen mukaan ja harkiten:

-Kaikki valaistus on rajoitettu vain sinne, missä sitä tarvitaan.

-Se ei valaise ympäröivää luontoa, taivasta, eikä häikäise.

-Ulkovaloja ei ole. Ulkona käytetään vain kannettavia valaisimia.

-Valon on lämpimänväristä. Värilämpötila on korkeintaan 3000 Kelviniä.

Kuinka pimeää suojellaan?

Yön tuhoaa väärään paikkaan ja väärään aikaan leviävä keinovalo. Suuri osa siitä tulee julkisesta valaistuksesta, mutta yksityinen valaistus tulee hyvänä kakkosena. Syynä on useimmiten huono suunnittelu ja ajattelematon valon käyttö. Valaisemme metsiämme ja koko maan taivasta tahattomasti ja täysin turhaan. Iso osa käyttämästämme valosta menee harakoille. Ajattelemme, että sillä ei ole väliä, mutta kyllä sillä on ja paljon: Se vahingoittaa ihmisen sekä kaiken luonnon terveyttä, tuhoaa yöluonnon ja yhteytemme maailmankaikkeuteen. Se vaatii myös hyvin paljon energiaa ja rahaa.

Suojelemme itseämme ja yötä parhaiten huolehtimalla siitä, että valo kohdistuu vain sinne, missä sitä tarvitaan ja silloin kun sitä tarvitaan. Se ei ole edes vaikeaa.

Ihminen ja luonto tarvitsevat yötä. Se on elinehto.